standardowe źródła białka są bogate również w inne składniki bardzo potrzebne w diecie. Np w mięsie są pewne ilości kreatyny i żelazo, w serach wapń, w rybach omega-3 itp itd. Dodatkowo białko białku nierówne. Np na noc najlepsza jest kazeina, której doskonałym źródłem jest twaróg. Białka w poszczególnych produktach charakteryzują się też różną [...]
[...] pracy - mniej pieniędzy. Czy istnieje jakiś sposób, by odżywiać się zdrowo, jeść dobrze za kwotę 10 zł dziennie ? Tyle mniej-więcej na to mam. Jakie są najlepsze i najtańsze źródła białka i tłuszczy ? Spróbuję z dietą ostatni raz, jeśli się nie powiedzie, podaruję sobie. Choć to w jakiś sposób uratowałoby mi życie .. Macie może jakieś rady ?? Z [...]
Śniadanie 7.30: Jajecznica Z 3 Jajek (1 zółtko i 3 białka) z szynce + oliwa z oliwek 19,4 / 25,2 / 5,0 II Śniadanie 10.30: Jabłko 0,6 / 0,6 / 17,0 / bez sensu Orzechy Włoskie 8,0 / 30,1 / 9,0 Kanapka Z Wędlina, Serem i Pomidorem 9,0 / 4,7 / 21,3 ser chyba jest zółty...wywal i zrób 2 kanapki jedną z białym(40g) jedna z wedliną(jakąś ze zdrowego [...]
Masz 13 lat, jeśli będziesz stosował dietę przy której mdlejesz, nie masz siły na aktywność fizyczną to takie postępowanie może mieć tragiczne skutki! NIE MOŻESZ TAK ROBIĆ! Upatruj sukcesu w aktywności fizycznej. W Twojej diecie powinny znależć się: -żródła pełnowartościowego białka(różne gatunki mięs, nabiał, jaja, ryby); -tłuszcze(z produktów [...]
Złej "jakości" jedzenie to takie, które zawiera bardzo mało składników odżywczych(witamin, składników mineralnych...), a bardzo dużo kalorii. Przykłady takich produktów, które zawierają jak się mówi "puste kalorie" to słodycze, chipsy, hamburgery itd. Wiele dziewczyn w Twoim wieku najpierw pozwala sobie zbyt mocno z tym [...]
[...] będzie glikogen mięśniowy a szkielety węglowe aminokwasów ( szczególnie BCAA - aminokwasów rozgałęzionych) nie będą stanowić już w tak dużym stopniu alternatywnego źródła energii ( będzie nim tłuszcz ). Prawdopodobnie enzymy niszczące tkankę mięśniową nie będą miały możliwości działania dzięki stabilizacji błon biologicznych lizosomów. [...]
9-9.30 makaron(~100g) z serem(!125g) lub płatki opwsiane(~70g)+płtki ryżowe(50g)na mleku(~300ml) z serem(~125g) 10,30 do dp ok 11.45 trening 12.15 4 jajka ,2 kromki chleba wieloziarnistego /JA BYM POMYSLAL O JAKIMS SZYBCIEJ WCHLANIALNYM BIALKU, ODZYWKA LUB MIECHO, CHLEB PO TRENINGU TO TEZ IMO SREDNIE ROZWIAZANIE, JAK MOZESZ ZAMIEN NA [...]
1. Wiek - 28 lat 2. Waga - 95 kg 3. Staz treningowy - 3,5 roku 4. Najblizszy cel sportowy - zdobycie czystej masy mięśniowej, z poczatkiem kwietnia ostra redukcja. 5. Planowana dieta zgodna z celem - zmniejszenie ilosci kalorii, diete stosuje , ale troche luzna zawodowcem nie jestem. Glowne zrodla bialka: mieso , twarogi, jaja, mleko i oczywiscie [...]
[...] mam pytanie odnośnie ryb: jakie te ryby i w jakiej postaci? czy może być np. tuńczyk w wodzie? Jeżeli chodzi o warzywa to jakie jeszcze są najlepsze? Jakie jeszcze moga być źródła czystego białka? Jeżeli mam na śniadanie tłuszcz i białko to moge po prostu ugotować całe jajko i zjeść je całe? Ostatni problem jest taki, że nie wiem czy zrobić [...]
Teorii o przyswajalnosci bialka jest duuuzo i jest to raczej sprawa indywidualna - rozne zrodla podaja inaczej, a i rozpietosc jest duza. Czasami zdarza sie nawet 80g jako gorna granica...
kanarek co proponowalbyś na posiłek potrenigowy po trenigu sprintow oraz trenigu biegów długodystansowych (brak odżywek)? Proszę o podanie jakeigoś źródła odnośnie odżywaianai okołotreningowego w biegach (sprinty i długie dystanse). Trening sprinterski jest treningiem siłowym więc pewnie zjedzenie po treningu białka + węgli będzie odpowiednie (a [...]
[...] dlaczego BEZ odzywek ? jakos nie wyobrazam sobie osoby ktora na serio zajmuje sie biegami dlugodystansowymi i nie korzysta w ogole z odzywek . Proszę o podanie jakeigoś źródła odnośnie odżywaianai okołotreningowego w biegach (sprinty i długie dystanse). Trening sprinterski jest treningiem siłowym więc pewnie zjedzenie po treningu białka + [...]
http://www.sfd.pl/Przepis_na_Koktajle_i_batoniki_proteinowe%21%21%21-t235664.html +lektura działu odzywianie.a brac można do pojemników wartosciowe źródła białka, a nie bułkipzdr.
[...] Węglowodany powinny pochodzić z produktów zbożowych: pieczywa, płatków, kasz, makaronów, a także z roślin strączkowych, warzyw, owoców i produktów mlecznych. Najlepsze źródła białka to chude mięso, drób, ryby, produkty mleczne (jogurty naturalne, kefiry), jaja i białka jaj oraz proszek proteinowy. Najzdrowsze tłuszcze jednonienasycone [...]
[...] także przyjmować w diecie połowę tej ilości w węglowodanach, czyli 200 gramów. Czyli około 4,5 grama białek na kilogram wagi ciała i 2,25 węglowodanów. Moje ulubione źródła węglowodanów to owsianka (nie ta błyskawiczna, w której jest pełno cukru), ciemny ryż, biały ryż na parze, makaron (poza sezonem pokazów), ziemniaki z wody, pieczone [...]
Już mówię, bo żeby tyć, bilans kaloryczny musi być na plus, dlatego do wartości total calories musimy dodać od 500-1000 , po zwiększeniu bilansu na + już po tygodniu powinien pojawić się wzrost masy ciała o 250 do 500 - wzrost może być większy, ale będzie to głównie masa tłuszczowa. 2. BIAŁKO - TŁUSZCZE - WĘGLOWODANY - ile, czego i dlaczego ? [...]